Mijn Account Mijn Account

Breiwol uitgelegd

Tips, weetjes, handige informatie en antwoorden op uw vragen over breiwol en andere brei- en haakgarens.

 

  • Wat is het verschil tussen breiwol en breigarens?
  • Wat staat op een brei-etiket?
  • Wat is een verfbadnummer?
  • Hoe controleer je of het synthetisch garen is?

_________________________________________________________

Breiwol.

In de volksmond noemt men alles breiwol. In werkelijkheid zijn er verschillende garens. En ieder garen heeft zijn eigen eigenschappen.

Omdat breigarens verschillende eigenschappen hebben is het belangrijk om vooraf te bedenken waar je de breiwol voor wilt gebruiken. Voor een babytruitje, dat frequent gewassen moet worden, gebruik je een ander soort garen dan voor een klassieke stola met kantsteek, die maar eens in het jaar gedragen wordt.

Scheepjeswol levert:

  • Wollen breigarens bestaande uit 100% wol afkomstig van de vacht van een dier. (Schaap, Mohair, )
  • Katoenen brei- en haakgarens, gemaakt van de katoenplan
  • Synthetische breigarens die geheel bestaan uit kunstvezels
  • Mengdraden die bestaan uiot een mix van een wollen draad en een ander garen zoals katoen of een synthetische draad. 

Zuiver Wol

Zuiver wollen breidraden isoleren het best en houden de drager het best warm. Wol heeft een unieke uitsraling en is vaak het mooist om te zien. Daar staat tegenover dat 100% wol extra aandacht nodig heeft bij het wassen. Scheepjeswol behandeld zuiver wol zodat het beter bestand is tegen wassen en minder krimp zal  vertonen. Maar blijf wel voorzichtig met het wassen en drogen van wollen kledingstukken.

Katoenen garen

Katoen brei- en haakgarens is leverbaar in vele kleuren en verschillende diktes. Katoen heeft weinig rek. en is weinig elastisch. Dit kan belangrijk zijn bij het kiezen tussen een wollen draad of een katoenen.

een trui of vest gebreid met een katoenen draad houdt minder warmte vast dan een trui of vest gebreid met 100% wol. Katoen is daarom zeer geschikt voor zomerse topjes en vestjes. Scheepjeswol heeft verschillende kwaliteiten in katoenen brei en haakgarens. U kunt jkiezen uit comfortabele koele katoen of glanzende katoen voor een mooi sierstuk op uw kleding.

Synthetische breiwol

Voor synthetische garens gebruikt Scheepjeswol kunstvezels zoals acryl, polyester, naylon en microvezels. Deze kunstvezels zijn vaak sterker en meestal goedkoper dan 100% zuiver wollendraden. Ook zijn de Scheepjeswol synthetische garens over het algemeen genomen beter bestand tegen wassen, krimp en is er weinig kans dat de motten het aantasten.

Synthetische haak- en breiwol kunnen bij intensief gebruik een deel van hun isolerende werking verliezen. Scheepjeswol bewerkt synthetisch garen met speciale technieken om veroudering tegen te gaan.

Een breiwerk gemaakt van een goedkope kwaliteit draad verliest op de lange duur vaak hun mooie eigenschappen terwijl garens zoals die Scheepjeswol gebruikt langer hun kwaliteit vasthouden. Wanneer je langer plezier wilt hebben van je werk dan kies je natuurlijk voor Scheepjeswol. 

 

Testen van synthetische draden

Heeft u geen etiket meer en wilt u weten of de draad synthetisch of wol is dan kunt u dat eenvoudig testen. Neem een lange draad mee naar buiten en steek het uiteinde met een vuurtje aan. Gaat de drada stinken en en smelten dan is het synthetisch. Ruikt de draad alsof er haar verbrand is en er as blijft liggen dan is het een wollen draad.

 

Kleurnummer en verfbad

Op iedere bol staat het kleurnummer vermeld en een verfbadnummer

Scheepjeswol kleurt in de fabriek het garen. Dat vindt plaats in grote verfbaden. Iedere keer als zo'n verfbad wordt gevuld, treedt er een kleine kleurverandering op. Om dit kleurverschil minimaal te houden maakt Scheepjeswol gebruik van geavanceerde spectrum analyse meetinstrumenten en computer gestuurde verfmengmachines.
Elke keer dat een nieuw verfbad wordt gebruikt krijgt het garen een ander nummer. Het zogeheten verfbadnummer. U kunt vaak niet het kleur verschil tussen twee bollen zien, maar wanneer u een effen trui van bollen met een verschillend verfbadnummer brei dan is het mogelijk dat u kleurnuance verschillen krijgt te zien.
Wij verzenden altjd breiwol van één verfbadnummer. Alleen na telefonisch of email overleg kan afgeweken worden. 

Tags